+31-(0)6-28 54 75 13 info@karmaelektra.nl
Groepenkast

Groepenkast

diensten_groepenkasten

Een groepenkast of verdeelkast is de locatie waar de elektrische energie veilig verdeeld wordt over de elektrische installatie in een pand.
De koppeling vanuit de energieleverancier komt uit in een aansluiting die in de meterkast is geplaatst. Hierin zitten de hoofdzekeringen. Via de hoofdzekeringen gaat de electriciteit naar de kilowattuur-meter. Deze ’telt’ het energieverbruik. De hoofdzekeringen en de kilowattuur-meter zijn altijd verzegeld en zijn eigendom van de netbeheerder.
Van hieruit gaat de elektriciteit verder naar de bekende groepenkast. Indien er een installatie is die op krachtstroom (400 V) draait moeten hiervoor nieuwe verbindingen en aansluitingen geplaatst worden.

De groepen moeten beveiligd zijn met een smeltbeveiliging of installatieautomaat. Achter deze beveiliging zitten tweepolige schakelaars waarmee elke groep kan worden afgesloten. Daarboven zit de aardrail, deze is verbonden met de aardleiding en aarddraden van de afgaande groepen. Toestellen zoals een elektrisch fornuis, wasmachine of zonnebank hebben een vermogen groter dan 2 kW. Deze apparaten horen altijd op een aparte groep te worden geinstalleerd. Nog zwaardere apparaten zoals bepaalde fornuizen en keramische kookplaten worden geinstalleerd als kookgroep.

Een woning heeft altijd minimaal twee aardlekschakelaars van 30 mA. Meer dan 4 groepen per aardlekschakelaar mogen niet geinstalleerd worden. Dit is bedoeld om overbelasting te voorkomen.