+31-(0)6-28 54 75 13 info@karmaelektra.nl
Tips & Oplossingen & Besparen

Tips & Oplossingen & Besparen

Laat reeds gebruikt gekookt heet water op de kookplaat staan en gebruik het water na het eten om af te spoelen of de afwas te doen. Bespaar op water- en elektriciteitsverbruik.

Wanneer iets kookt in de keuken kan de deksel op de pan en het vuur lager, gebruik ook niet meer water of vloeistof dan nodig, het duurt namelijk langer voordat het aan de kook is. Je bespaart energie.

In een magnetron is iets sneller opgewarmd dan in een oven, een oven moet namelijk ook eerst voorverwarmen. Hou hier rekening mee wanneer je energie wilt besparen.

Zet dan de elektrische kookplaat uit wanneer je bijna klaar bent met bakken of opwarmen. De plaat blijft nog lang warm en zal je dus energie besparen.

Gebruik de juiste maat pan voor hetgeen je wilt koken of opwarmen. Is de pan te groot dan duurt het langer voordat deze  verwarmd is.

Heb je een open keuken? Zet dan in de winter de oven die je net hebt gebruikt open, de warmte zal de huiskamer ingaan en verwarmen. Doe dit uiteraard niet wanneer er kleine kinderen rondlopen of kruipen.

Klein afwasje? Geen zware stand afwasmachine, of je doet het zelfs even snel met de hand en dat bespaart veel gas, elektriciteit en water.

Haal wat je nodig hebt direct uit de koelkast of stop iets er zo snel mogelijk in, dus laat de koelkast niet te lang open staan. Verzamel eerst alles op het aanrecht en zet dan het liefst alle erin.

Laat etenswaren eerst buiten de koelkast afkoelen voordat u ze in de koelkast zet. Warme etenswaren in de koelkast kost veel elektriciteit om het af te laten koelen en niet goed voor de houdbaarheid van het voedsel en drank dat er al in staat.

Achter de koelkast en vriezer stofvrij houden, hierdoor kan de lucht makkelijker circuleren. Alle kleine beetjes helpen om te besparen op je energie.

Diepvriesproducten gewoon op tijd uit de vriezer halen. Je bespaart stroom of water als je het voedsel niet hoeft te ontdooien in de magnetron of onder stromend water.

Met een groot gezin heb je een grote vriezer al snel terugverdiend. Koop wel een energie zuinige vriezer. Veel ijsafzetting in de vriezer kost een hoop extra stroom dus houdt de vriezer schoon en ontdooi met regelmaat, zo bespaart u energie en gaat de vriezer langer mee.